Πάτμος

Το νησί της Αποκάλυψης είναι ένα άλλο όνομα της Πάτμου, δεδομένου ότι το νησί είναι φημισμένο γιατί εκεί ο Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε και το Ευαγγέλιό του και την Αποκάλυψη. Υψωμένο επάνω από την Χώρα της Πάτμου, και ορατό από κάθε μέρος του νησιού, σαν ένα μεγάλο μάτι που προσέχει όλο το νησί, είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το μοναστήρι ανεγέρθη το 1088 από τον Άγιο Χριστόδουλο, και θεωρείται η πυραμίδα της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πάτμο: http://www.patmos-island.com/

Άγιον Όρος / Όρος Άθος

Aghion Oros

Το Άγιον Όρος έχει τους πλουσιότερους θησαυρούς. Είναι το πλουσιότερο από άποψη ποιότητας και ποσότητας σε βυζαντινά και μετα-βυζαντινά έργα τέχνης. Η μνημειακή ζωγραφική, οι φορητές εικόνες, τα χειρόγραφα με τις εικόνες ή όχι, η εργασία των μικροσκοπικών κεντητικών τέχνης, οι εργασίες τέχνης φιαγμένες από ξύλο, η κεραμική, αλλά και τα λειτουργικά εκκλησιαστικά εργαλεία, εργαλεία των εργαστηρίων, ο εξοπλισμός και τα έπιπλα, είναι λίγες από τις αποδείξεις αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά του όρους Άθως δεν είναι περιορισμένη μόνο στα θαυμάσια έργα τέχνης και τα μοναδικά οικογενειακά κειμήλια των ναών, των ιερών αβαείων, και των κλουβιών αλλά επεκτείνεται επίσης στο ασύγκριτο και επίσης μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το τοπίο που το περιβάλλει. Αυτά είναι μερικά από τα αναρίθμητα μέρη που μπορεί ο «θρησκευτικός τουρίστας» να επισκεφτεί.

Αστυπάλαια

Η εκκλησία «Παναγία Πορταίτισσα» στην Χώρα της Αστυπάλαιας, λευκή σαν το χιόνι, με το όμορφο καμπαναριό, κάτω από το κάστρο, είναι το εμπορικό σήμα του νησιού. Κάθε επισκέπτης την θεωρεί μία από τις ομορφότερες των Δωδεκανήσων.

Η μοναδική είκονα της εκκκλησίας είναι τυλιγμένη με λεπτά στρώματα χρυσού. Σύμφωνα με την παράδοση το εντυπωσιακό της εικόνας είναι ένα πρόσθετο ξύλο που τοποθετήθηκε πάνω στην εικόνα από την εικόνα της Μονής Ιβήρων από το όρος Άθως.

Δίπλα στην εκκλησία, υπάρχει μια μικρή εκκλησιαστική συλλογή παλαιών εικόνων. Εκεί είναι όπου πραγματοποιούνται και οι εορτασμοί της Παρθένου Μαρίας το δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Οι εορτασμοί ξεκινούν την πρώτη νύχτα, την 14η Αυγούστου, στον περίβολο της εκκλησίας με την απέραντη συμμετοχή επισκεπτών και πλανόδιων.

R44 (χωρητικότητας 3 ατόμων): 3.150€ / χρόνος πτήσης 1h:33 mins

EC120 (χωρητικότητας 4 ατόμων): 3.900€ / χρόνος πτήσης 1h:25 mins

BELL 407 (χωρητικότητας 6 ατόμων): 4.500€ / χρόνος πτήσης 1h:13 mins

Πάρος

Paros

Η εκαντοταπυλιανή είναι ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα το μεγαλύτερο σε μέγεθος. Σύμφωνα με την παράδοση το αρχικό κτίσμα του ναού αυτού ήταν έργο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μέγα και Αγίου Κωνσταντίνου προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, της Αγίας Ελένης. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι κατά το ταξίδι της Βασιλομήτορος Ελένης προς τους Αγίους Τόπους λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής το πλοίο που επέβαινε αναγκάσθηκε να καταφύγει στη Πάρο. Εκεί προσευχόμενη η Αγία Ελένη στην Παναγία, προστάτιδα της Κωνσταντινούπολης, έταξε με την ολοκλήρωση του ταξιδιού της να κτίσει μια μεγαλόπρεπη εκκλησία αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Το τάμα αυτό ήταν που υλοποίησε ο γιος της Μέγας Κωνσταντίνος χτίζοντας μια τρίκλιτη βασιλική περί τον 4ο αιώνα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πάρο: http://www.parosweb.com/

Τήνος

Η εκκλησία «Παναγία (Virgin Mary) Μεγαλόχαρη» είναι όχι μόνο ο προστάτης της Τήνου, αλλά θεωρείται επίσης ως προστάτης της Ελλάδας. Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση, μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. Η εικόνα ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στις 30 Ιανουαρίου 1823 και ενώ προηγήθηκαν ανασκαφές το 1822 που αποκάλυψαν τον αρχαίο ναό του Διονύσου και το ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η είδηση της εύρεσης της εικόνας, κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρήθηκε καλός οιωνός και το νησί επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης,Νικηταράς και Μακρυγιάννης, για να προσκυνήσουν.

Περισσότερες πληροφορίες για την Τήνο: http://www.tinos-tinos.com/

Σίφνος

Οι πολυάριθμες εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου είναι στενά συνδεδεμένες από την ιστορία με την αρχιτεκτονική παράδοση και τη θρησκευτικό – κοινωνική ζωή του νησιού. Μια απόδειξη της θρησκευτικής παράδοσης των Σιφναίων είναι ο αριθμός των εκκλησιών και μοναστηριών που υπάρχουν στο νησί. Αυτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο νησί των Κυκλάδων, σχετικά με το μέγεθος του νησιού, και λέγεται ότι «… στη Σίφνο υπάρχουν πάνω από 360 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του έτους». Πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου είναι υψηλού αρχιτεκτονικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος και έχουν υποδειχθεί ως ιστορικά μνημεία. Οι επιτροπές εκκλησιαστικών και οι «διαχειριστικές επιτροπές» ασχολούνται με τη συντήρηση των εκκλησιών και των μοναστηριών, ακόμα κι αν είναι τοποθετημένες σε περιοχές που δεν είναι προσιτές με τα οχήματα, με την αξιοπρόσεκτη αξιοπιστία και με την προσφορά – σε πολλές περιπτώσεις – της εθελοντικής εργασίας.

Σίφνος, ένας αξέχαστος προορισμός.

Φολέγανδρος

Στην Φολέγανδρο τα τρία μικρά χωριά,Καραβοστάση (το λιμάνι),Χώρα, Άνω Μεριά και η παραλία της Αγκάλης συνδέονται μεταξύ τους με ασφαλτοστρωμένους δρόμους.
Αυτό που διακρίνει αμέσως ο επισκέπτης όταν φτάνει στο νησί είναι οι ατέλειωτες σειρές της “ξερολιθιάς”, τείχη που έχουν ανεγερθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων από τους κατοίκους για τη δημιουργία βαθμίδων στην ηλιόλουστη πλαγιά του εδάφους ώστε να είναι σε θέση να καλλιεργήσουν σιτηρά.
Η Χώρα, κλειστή στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, έχει ένα μοναδικό «κέντρο» με τρείς πλατείες στην σειρά με δέντρα, όπου κάτω από την σκιά τους μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό ή φαγητό σε μια ήσυχη και ρομαντική ατμόσφαιρα. Από το απαλό αεράκι που διέρχεται από τα στενά, μπορεί να νιώσετε το άρωμα των δέντρων της λεμονιάς ή του εξαιρετικού ψωμιού. Μπουκαμβίλιες και ιβίσκοι χρωματίζουν τα μικρά ξύλινα μπαλκόνια γύρω από το Κάστρο (ΧΙΙΙ αιώνας).
Η εκκλησία της Παναγίας, στην κορυφή του λόφου, προσφέρεται για μια ωραία βόλτα και για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα με θέα την Χώρα. Επίσης, η περιοχή του Κάστρου, ένα μικρό φρούριο που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1210-ένα μικρό χωριό μέσα στη Χώρα, θα σας ταξιδέψει πίσω στο Μεσαίωνα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Φολέγανδρο: http://www.folegandros.com/nisi.asp

Αμοργός

Amorgos

Στους ψηλούς, απότομους βράχους της Αμοργού στέκεται ένα δημιούργημα τέχνης, το μοναστήρι «Παναγία Χοζοβίτισσα». Κανείς αισθάνεται δέος μόνο κοιτάζωντάς το.

Το μοναστήρι βρίσκεται πάνω στους βράχους του Προφήτη Ηλία, 300 μέτρα επάνω από τη στάθμη της θάλασσας, νότια της Χώρας της Αμοργού. Πολλοί επισκέπτες αναρωτιούνται έκπληκτοι πως μπόρεσε ανθρώπινο χέρι να χτίσει εκεί αυτό το μοναστήρι.

Το μοναστήρι αυτό επίσης περιλήφθηκε στην κινηματογραφική ταινία «Big Blue». Το μοναστήρι προκαλεί δέος λόγω του λευκού του χρώματός του, την απίστευτη θέα που έχει στο Αιγαίο και την γάληνια ατμόσφαιρα που το περιβάλει.

Περισσότερες πληροφορίες για την Αμοργό: http://www.amorgos.com/el/

Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα σκηνικό που σε εμπνέει από τα εντυπωσιακά πετρώματα, αλλά πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος να περιμένει ότι αυτό το ταξίδι είναι πολύ περισσότερο από μια απλή επίσκεψη σε ένα πανέμορφο τοπίο. Είναι ένα προσκύνημα σε έναν ιερό τόπο για όλους τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Τα Μετέωρα έχουν γίνει μια κιβωτό διατήρησης για την 2000 χρόνων Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία.

Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων σκαρφαλώνουν πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας , σε μέγιστο ύψος 400 m (1200 ft). Τα Μετέωρα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες κορυφές διακοσμημένες με ιστορικά μοναστήρια, που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μόνο 6 από τα 24 αυτά μοναστήρια διατηρούνται μέχρι σήμερα. Κυρίως το 14ο αιώνα και μέχρι το 16ο αιώνα, αυτά τα μοναστήρια χτίστηκαν από τους μοναχούς οι οποίοι προηγουμένως ήταν ερημίτες στην περιοχή, που ζουσαν σε ατομικές σπηλιές. Ενωμένοι όλοι οι μοναχοί, μετά από χρόνια, κατάφεραν να φτίαξουν το υλικό κατασκευής στην κορυφή των βράχων με τη χρήση σχοινιών, με πτυσσόμενες σκάλες, δίχτυα και καλάθια, και με μεγάλη αποφασιστικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Μετέωρα: http://www.meteora-greece.com/

Meteora
Go Top